Mariánský poutní kostel v Kájově a jeho vybavení v době pozdního středověku - Bernard, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce bude nejprve stručné shrnutí pozdně středověkého stavebního vývoje poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kájově. Studentka dále shrne dosavadní poznatky o dochovaném mobilním pozdně středověkém vybavení kostela, které je uloženo v různých muzeích a galeriích. Nakonec se ve svém textu autorka pokusí vytvořit hypotetickou rekonstrukci původního vzhledu, případně i liturgického užívání pozdně středověkého sakrálního interiéru významného jihočeského poutního kostela. Může přitom použít řadu novějších studií nejen k pozdně středověkému umění jižních Čech, ale také texty o pozdější barokní slávě kájovského poutního areálu. Bude se rovněž moci opřít o některé detailní zahraniční studie k otázce autorství sochy Panny Marie Kájovské z doby kolem roku 1500 či texty k nově objeveným kájovským odpustkovým deskám.
The Pilgrimage Church of Our Lady in Kájov and its liturgic equipment in the Late Middle Age
Keywords: Kájov; poutní kostel; kostel Nanebevzetí Panny Marie; pozdní gotika; vybavení; trůnící Panna Marie s Ježíškem; Madona; Mistr kefermarktského oltáře.; Kájov; pilgrimage church; church of the Assumption of the Virgin Mary; late Gothic; equipment; Madonna Enthroned; Madonna; Master of the Kefermarkt Altar.