Sdílená ekonomika v 21. století - Luksch, Matěj (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se orientuje na problematiku provázanosti sdílené ekonomiky a oběhového hospodářství v hlavním městě Praha. Cílem práce je identifikovat problematické oblasti cirkulární ekonomiky v Praze a najít možné snížení odpadů v těchto oblastech s podporou sdílené ekonomiky. Pro zjištění použitých materiálů a množství vyprodukovaných odpadů je použita analýza materiálních toků, která ukazuje toky zdrojů sektorem. Na základě výsledku této analýzy jsou identifikovány oblasti s významným dopadem a jako takové mají největší transformační potenciál z ekonomického, sociálního a environmentálního hlediska. Mezi hlavní druhy zdrojů dat patří literatura, studie, databáze českého statistického úřadu a informační systém odpadového hospodářství. Podle zjištěných výsledků je zhodnocen přínos a efektivnost sdílené ekonomiky pro oběhové hospodářství.
Shared Economy in the 21st Century
Keywords: Sdílená ekonomika; sdílení; cirkulární ekonomika; odpad; Sharing economy; sharing; circular economy; waste