Spatial heterogeneity of diatom silicification and growth in a eutrophic reservoir - Visocká, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývala měřením silifikace a rychlosti růstu rozsivek na třech odběrových místech nádrže Římov v roce 2011. Byly sledovány jak dva nejhojnější druhy (Fragilaria crotonensis, Asterionella formosa), tak druhy méně významné (Aulacoseira italica, Nitzschia acicularis, Synedra acus a Stephanodiscus sp.). Bylo zjištěno, že rychlost silifikace měřená pomocí metody PDMPO u třech dominantních druhů rozsivek (Fragilaria crotonensis, Asterionella formosa,Aulacoseira italica) je závislá na jejich rychlosti růstu. Zároveň bylo zjištěno, že rychlost růstu dvou nejhojnějších druhů rozsivek významně závisela na intenzitě světla.
Spatial heterogeneity of diatom silicification and growth in a eutrophic reservoir
Keywords: Fluorescence; rychlost růstu; PDMPO; fytoplankton; silifikace; fluorescence; growth rate; PDMPO; phytoplankton; silica deposition