Dialogický personalismus - Chalupská, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce pojednává o filosofickém proudu, který začal zapouštět své kořeny v 18. století ve filosofii řeči a výrazně se začal rozvíjet po první světové válce, tedy o tzv. DIALOGICKÉM PERSONALISMU. Charakterizuje samotný pojem dialogického personalismu, jeho vstup na pole filosofie a následný vývoj, a to jak ve světové sféře, kterou představují především Franz Rosenzweig, Ferdinand Ebner, Martin Buber a Emmanuel Lévinas, tak ve sféře české, která je zastoupena hlavně Karlem Vránou, Jolanou Polákovou nebo Milanem Machovcem. U každého z těchto autorů se podrobně věnuji jeho životu a následně rozboru jeho magnum opus z oblasti filosofie dialogu. Dále je zde popsán biblický rozměr tohoto proudu, Bible je zdrojem, z něhož filosofové dialogu vycházejí.
Dialogic Personalism
Keywords: Klíčové pojmy: prafenomény; myšlení; dějící se bytí; zjevení; vykoupení; Bůh; duše; Já-Ty; Já-Ono; rozmluva; dialog; rozhovor; totalita; transcendence; exteriorita; interiorita; bytí.; Key words: pre-phenomena; mind; acting being; apocalypse; redemption; God; psyche; Me-You; Me-It; conversation; dialogue; discussion; totality; transcendence; exteriority; interiority; being.