Anglizismen im Deutschen: Sprachwandel oder Sprachverfall? - Štěpánková, Sabina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce na téma "Anglizismen im Deutschen: Sprachwandel oder Sprachverfall?" se zabývá aktuálním jazykovým trendem lexikálních výpůjček z jazyka anglického do jazyka německého. V teoretické části jsou vymezeny základní principy a teorie změny jazyka s důrazem na změny lexikální, pojmy anglicismus a lexikální výpůjčka. V druhé části práce je pozornost věnována kritické reflexi anglicismů u německé veřejnosti a anketám Wort, Unwort und Jugendwort des Jahres. Tato kapitola je také doplněna o korpus monitorující výskyt anglicismů ve výsledcích těchto anket. Praktická část této bakalářské práce představuje vlastní analýzu výskytu anglických výpůjček v německém tisku ze synchronní perspektivy. K tomuto účelu byly vybrány dva zdroje, a to seriózní periodikum zastoupené magazínem Die Zeit a bulvární tisk reprezentovaný deníkem Bild. Výzkum tak nabízí srovnání četnosti použití anglicismů v seriózním a bulvárním tisku. Výsledky doprovází sémantická kategorizace nalezených výrazů a popis stylistických a sociokulturních tendencí vyplývajících z jejich použití.
Anglicisms in German: Language Change or Language Degradation?
Keywords: němčina; jazyková změna; úpadek jazyka; lexikální výpůjčka; anglicismus; German; language change; language degradation; loan words; Anglicism