Podoby lásky v teologické perspektivě - Kotounová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá čtyřmi podobami lásky podle Josefa Zvěřiny. Cílem práce je reflexe podob lásky v teologické perspektivě. Text práce postupně rozpracovává každou z jednotlivých podob lásky. První kapitola se zabývá termíny, které se používají pro vyjádření lásky. Druhá kapitola popisuje první podobu lásky: Láska jako Boží podstata. Zde je text zaměřen na zjevení a trojjedinnost Boha. Třetí kapitola je věnovaná druhé podobě lásky: Boží láska jako projev Boha vůči člověku a všemu tvorstvu. Zásadním termínem je zde stvoření, Boží milost a osoba Ježíše Krista. Čtvrtá kapitola popisuje třetí podobu lásky: Láska člověka k Bohu. Hlavním tématem je zde víra. Pátá kapitola je završením celého pojednání o čtyřech podobách lásky a zabývá se ještě poslední podobou lásky: Láska člověka k člověku a v Bohu. Tato kapitola vyjadřuje uskutečnění víry člověka a to prostřednictvím služby lásky.
The forms of love in theological perspective
Keywords: Láska; agapé; Bůh; Ježíš Kristus; Duch svatý; stvoření; zjevení; víra; křesťanství; Love; agapé; God; Jesus Christ; Holy Spirit; creation; revelation; faith; Christianity