Optimalizace daně z přidané hodnoty ve vybrané společnosti - Heřtová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá daní z přidané hodnoty v podniku. Důležitou oblast ve společnosti představuje především její optimalizace, vedoucí k legálnímu snížení její daňové povinnosti. Právě daňová optimalizace je hlavním cílem této práce. Snahou je přiblížit problematiku této daně náhledem na činnosti s ní spojené přímo do vybrané organizace. Touto organizací je jihočeská společnost, jejíž hlavní činností je výroba pro zpracovatelský průmysl. Práce je zaměřena na evidenci faktur spojených s touto daní, dále popisuje kódy daně, které jsou nedílnou součástí při sestavování daňových tvrzení. Neopomenuta není ani problematika cla a směnných kurzů. V závěru práce je provedena analýza daňových tvrzení a zároveň jsou přidány návrhy směřující k optimalizaci daně z přidané hodnoty. Poslední kapitola je věnována karuselovým podvodům, které patří mezi nejpropracovanější podvody v oblasti daně z přidané hodnoty.
Value Adedd Tax Optimization in a Selected Company
Keywords: daň z přidané hodnoty; optimalizace daně; harmonizace daně; režim přenesení daňové povinnosti; karuselové podvody; value added tax; tax optimization; tax harmonization; reverse charge; carousel frauds