Nozokomiální nákazy a jejich příčiny. - Kroupová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je zaměřena na nozokomiální nákazy a jejich příčiny. V teoretické části shrnuji informace zejména o zdrojích, cestě přenosu a o nejčastějších původcích nákazy. Detailnější pohled je zaměřen na Clostridium difficile. Onemocnění vyvolané tímto patogenem způsobuje především komplikace u hospitalizovaných pacientů s předchozí antibiotickou terapií a u imunitně oslabených jedinců. A právě tomuto problému se má práce také věnuje. Práce dále obsahuje rozdělení nozokomiálních nákaz dle klinické manifestace, základní protiepidemická opatření a metody surveillance. V empirické části jsem se zaměřila na popis výskytu vybraných nozokomiálních nákaz v Nemocnici Strakonice, a.s., zejména na výskyt patogenu Clostridium difficile a methicilin rezistentní Staphylococcus aureus (MRSA).
Nosocomial infections and their causes.
Keywords: Clostridium difficile; Methicilin rezistentní Staphylococcus aureus; Infekce spojené se zdravotní péčí; Nozokomiální nákazy; Clostridium difficile; Methicilin-resistant Staphylococcus aureus; Healthcare-associated infections; Nosocomial infections