Nemocnost dětí předškolního věku související s hladinou vitamínu D v krvi - Kaiserová, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Literatura i jednotliví autoři například v České republice Tláskal (2013) a Broulík (2013) se shodují a upozorňují na negativní vliv nedostatku D vitaminu na celou řadu onemocnění. Cílem výzkumu této bakalářské práce je zjistit, jak ovlivňuje nízká hladina vitaminu D výskyt onemocnění dýchacích cest u předškolních a školních dětí. Doplňujícím předmětem zkoumání je zjistit, v jakém poměru se při přípravě stravy dětí v domácím prostředí používají rostlinné oleje nebo živočišné tuky. V souvislosti se slunečním zářením a tvorbou vitaminu D se budu zabývat i tím, jestli rodiče aplikují dětem krémy s ochranným faktorem, popřípadě kdy. V teoretické části jsou popsány základní informace o vitaminech i konkrétněji ke skupinám rozpustných v tucích a ve vodě. Další část teoretické práce je věnována vitaminu D, a zabývá se jak základními informacemi, tak i detailní problematikou vlivu nedostatku vitaminu D na imunitní systém dětí. Dále je v teoretické části práce zmíněna optimální saturace kalcidiolem v plazmě, která úzce souvisí s výzkumnou částí práce. V praktické části práce jsem spolupracovala se souborem sedmnácti respondentů v předškolním a školním věku, přičemž byli rozděleni na dvě zkoumané skupiny. První skupinou bylo dvanáct respondentů s opakujícími se záněty dýchacích cest, druhou skupinu tvořilo pět dětí "zdravých", u kterých nedocházelo k opakujícím se zánětům dýchacích cest. Pomocí odběru žilní krve byla u všech respondentů laboratorně stanovena a následně porovnávána hladina vitaminu D v krvi s fyziologickou normou dané věkové skupiny. Otázka poměru tuků ve stravě a užívání opalovacích krémů byla u všech respondentů vyhodnocena pomocí dotazníku. Ze zpracovaných výsledků u našeho výzkumného souboru respondentů se prokázalo, že hladina vitaminu D v krvi u dětí s onemocněním dýchacích cest je nízká. Dále se prokázalo, že při přípravě stravy u obou skupin respondentů převažují rostlinné oleje nad živočišnými tuky. Výsledky ukázaly, že rodiče aplikují ve většině případů krémy s ochranným opalovacím faktorem při přímém slunečním záření, pokud nenavštěvují moře nejčastěji v tuzemsku. K hlavním faktorům, které mohly nejvýrazněji ovlivnit výsledek celé praktické části práce, je celkově malý počet souboru, tedy respondentů.
The illness of pre school age children in connection with level of vitamin D in blood
Keywords: Vitamin D; onemocnění dýchacích cest; předškolní věk; školní věk; tuky; opalovací krémy s ochranným faktorem; Vitamin D; respiratory tract diseases; preschool age; school age; fats; sunscreen with protective factor