Využití arteterapeutických prvků a technik artefiletiky ve výtvarné výchově na základní škole speciální - Mrázek, Luboš (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá charakteristikou systému vzdělávání dětí s mentální retardací v České republice. Následně definuje pojem mentální retardace, předkládá její jednotlivé stupně a blíže charakterizuje jedince se středně těžkým mentálním postižením. Dále popisuje výtvarnou výchovu a speciální výtvarnou výchovu a udává jejich stručnou charakteristiku. Práce definuje pojmy arteterapie a artefiletika, uvádí jejich metody, techniky a cíle. Hlavním tématem je vytvoření souboru speciálních výtvarných lekcí s cílem kompenzovat stupeň mentálního postižení u cílové skupiny dětí. Práce předkládá jednotlivá témata, jejich názvy, cíle, organizaci, formát práce, potřebné pomůcky, zadání a popisuje průběh. Všechna témata byla aplikována do praxe a jsou uvedena v jednotlivých kazuistikách.
Applying of art therapy elements and artfiletic techniques in art education on the special primary school
Keywords: speciální vzdělávání; základní škola speciální; mentální postižení; mentální retardace; dětská kresba; výtvarná výchova; speciální výtvarná výchova; arteterapie; artefiletika; special education; special primary school; mental retardation; child's drawing; art education; special art education; art therapy; artephiletics