Výskyt rtuti v půdách jižních Čech. - Machová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá výskytem rtuti v lesních a zemědělsky obhospodařovaných půdách, získáním a zpracováním vlastních vzorků půd z vybraných lokalit v jižních Čechách. Mezi studované lokality patří Lenora na Prachaticku, Břehov na Českobudějovicku, Lužice nedaleko Netolic na Prachaticku a Velký Chuchelec na Kaplicku. Byly zde odebrány vzorky lesních půd, orné půdy, louky a pastviny. Celkový obsah rtuti v půdě byl stanoven pomocí atomové absorpční spektrometrie (CV-AAS) s technikou generování studených par. Výsledky byly porovnávány mezi sebou v rámci způsobu hospodaření, lokalit a porostu. Výsledky byly zpracované pomocí statistické metody ANOVA v programu STATISTICA CZ6. V lesních půdách bylo nejvíce celkové rtuti zjištěno v humusovém horizontu v lokalitě Lenora na odběrném místě vrchu Chlustov - východ 0,574 {±} 0,042 mg{•}kg-1 sušiny. Nejméně celkové rtuti v lesních půdách bylo naměřeno v druhém minerálním A2 horizontu v lokalitě Břehov 0,017 {±} 0,001 mg{•}kg-1 sušiny. Ze zemědělsky obhospodařovaných půd bylo nalezeno nejvíce celkové rtuti na lokalitě Lužice v půdě z louky v hloubce odběru do 15 cm 0,088 {±} 0,007 mg{•}kg-1 sušiny. Naopak nejméně celkové rtuti bylo naměřeno na lokalitě Lužice v orné půdě v hloubce odběru do 40 cm a to 0,012 {±} 0,0001 mg{•}kg-1 sušiny. Zadaná pracovní hypotéza o vlivu obhospodařování (pole, louka, pastvina, les) byla statisticky významně prokázána, nejlépe na lokalitách Lužice a Velký Chuchelec. Z výsledků je patrné, že způsob obhospodařování má vliv na obsah celkové rtuti v půdě, ale jsou zde i jiné faktory, které mají vliv na obsah celkové rtuti. U lesních půd byl prokázán statisticky významný vliv druhu a stáří porostu na obsah celkové rtuti v půdě.
Occurrence of mercury in the soil of South Bohemia.
Keywords: celková rtuť; půda; sklárna; druhy obhospodařování; lokality Lenora; Břehov; Lužice; Velký Chuchelec; total mercury content; soil; glass factory; the ways of land management; the locality Lenora; Břehov; Lužice; Velký Chuchelec