Legitimizace vybraných relaxačních metod v rámci tanečně-pohybového kurzu u dětí mladšího školního věku - Pajtlová, Caroline (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem výzkumné bakalářské práce je ověřit účinnost vybraných relaxačních metod na psychosociální prostředí u dětí mladšího školního věku, a na základě těchto zjištění diskutovat legitimitu vybraných relaxačních metod v rámci tanečně-pohybového kurzu dětí mladšího školního věku. V teoretické části jsou uvedeny poznatky z vývojové psychologie z oblasti psychického a emočního vývoje dětí. Dále teoretická část mapuje současné vědění o tanečně-pohybové výchově a vymezuje jednotlivé vybrané relaxační metody, které byly realizovány v rámci výzkumného šetření s dětmi mladšího školního věku. V empirické části jsou uvedeny výsledky výzkumu pomocí kvantitativního dvoufázového dotazníkového šetření a techniky kvalitativního zúčastněného pozorování dětí mladšího školního věku ve třech zájmových útvarech tanečního, pohybového a gymnastického zaměření.
Legitimization of selected relaxation methods within dance-movement course for children of younger school age
Keywords: meditace; mladší školní věk; osobní duševní pohoda; psychosociální prostředí; regulace emocí; relaxační metody; tanečně-pohybová výuka; technika všímavosti; vývojová psychologie; meditation; younger school age; mental personal well-being; psychosocial environment; regulation of emotions and feelings; relaxation methods; dance-movement teaching; developmental psychology; mindfulness technique