Paliativní péče u osob s mentálním postižením - Lieblová, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem mé práce je představení paliativní péče u osob s mentálním postižením a poukázat na to, jak je v České republice nezbytná. Práce je zaměřena na vymezení paliativní péče, její úrovně, formy a poskytovatele paliativní péče. Dále je v práci definováno mentální postižení, kvalifikace a možné příčiny, jak k postižení dochází. Stěžejní část je věnována paliativní péči u osob s mentálním postižením. Je zde zahrnuto, jak se s nemocí vyrovnává pacient a jak rodina nebo blízká osoba. Zodpovíme si otázku, jestli je dobré říkat osobě s mentálním postižením, že umírá jeho nejbližší. V poslední části je představená jediná služba u nás, která nabízí osobám s mentálním postižením paliativní péči v rámci domova.
Palliative care for people with mental disabilities
Keywords: paliativní péče; mentální postižení; rodina; zařízení pro osoby s mentálním postižením poskytující paliativní péči; palliative care; mental disability; family; Facility which provides palliative care for individuals with mental disabilities