Demografické stárnutí a reprodukce pracovní síly - Kohoutová, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem diplomové práce je nastínit situaci demografického stárnutí v České republice z pohledu reprodukce pracovní síly a lidského kapitálu. Většina závěrů ohledně demografického stárnutí je vyvozena pouze z prognóz o počtu osob v jednotlivých věkových generacích, ale z pohledu lidského kapitálu jsou tyto závěry opomíjeny a upozaďovány. Cílem práce tak není primárně odkrýt doposud neznámé, ale především popsat a analyzovat demografické stárnutí v České republice, a to i na regionální úrovni. Práce má za cíl upozornit na to, že jde o závažné téma, které již není možné dále přehlížet.
Demographic ageing and reproduction of the workforce
Keywords: Demografické stárnutí; lidský kapitál; ekonomické struktury; hot spot analýza; index vývoje; Demographic ageing; human capital; economic structure; hot spot analysis; development index