Porovnání efektivity různých sestav linek pro posklizňovou úpravu obilovin s ohledem na jejich energetickou náročnost - Štěpánek, Petr (Jihočeská univerzita, 2023)
Současná energetická krize má značné dopady na mnoho odvětví po celém světě a nezanedbatelně také u nás v České republice. Mimo zemědělství je jí zasažen také po-travinářský průmysl, který se zemědělstvím přímo souvisí. Cílem této práce je porovnání efektivity a energetické náročnosti procesu posklizňové úpravy ječmene jarního odrůdy Bente. Pro porovnání sklizeného a následně čistého a správně posklizňově ošetřeného zrna ječmene bylo využito dvou různých sestav po-sklizňových linek disponující síťovou či aspirační čističkou. Odběr vzorků probíhal v obou případech v srpnu 2022. U zrna byly hodnoceny: vlhkost, objemová hmotnost, HTZ, příměsi a nečistoty. U posklizňových linek pak byla vypočtena energetická náročnost čištění zrna. Sítová čistička je vhodnější pro odstranění těžších složek obilné masy jako jsou zlomky. Aspirační čistička je vhodnější pro odstranění lehčích příměsí a nečistot a její použití je méně energeticky náročné.
Comparison of the efficiency of different sets of lines for post-harvest treatment of cereals with regard to their energy intensity
Keywords: posklizňová úprava; skladování zrnin; efektivita čištění zrnin; energetická náročnost; úspora energií; efektivita technologického zařízení; post-harvest treatment; grain storage; grain cleaning efficiency; energy intensity; energy saving; efficiency of technological equipment