Relaxační techniky a jejich využití ve fyzioterapii funkčních poruch pohybového systému - Veselá, Terezie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou funkčních poruch pohybového aparátu a vlivem relaxačních technik na tuto problematiku ve fyzioterapii. Funkční poruchy pohybového aparátu vznikají nejčastěji na podkladě dlouhodobého přetěžování či vlivem špatných pohybových stereotypů, se kterými úzce souvisí funkce hlubokého stabilizačního systému a svalových smyček. Výrazný vliv má na vznik těchto poruch také psychika, která je často u pacientů s diagnózou funkční poruchy pohybového aparátu negativně ovlivněná, a to především ve spojitosti s bolestí, která je hlavním příznakem. Fyzioterapie u funkčních poruch pohybového aparátu může být velice variabilní a lze využít mnoho metod, ovšem tato bakalářská práce zkoumá vliv relaxačních technik. V teoretické části práce je popsána problematika funkčních poruch pohybového aparátu včetně charakteristiky vzniku, etiopatogeneze, rizikových faktorů a jednotlivých druhů funkčních poruch pohybového systému. Jedním z cílů práce bylo zjistit možný vliv psychiky na funkční poruchy pohybového aparátu. Dále se teoretická část zabývá popisem a anatomií hlubokého stabilizačního systému, který úzce s touto problematikou souvisí, stejně jako svalové smyčky. Poslední součástí teoretické části práce je zmapování jednotlivých relaxačních technik využitelných ve fyzioterapii, což bylo zároveň jedním z cílů této práce. Praktická část práce je tvořena třemi kazuistikami, kdy se věk probandů s diagnózou funkční poruchy pohybového aparátu vyskytoval v rozmezí 22-62 let věku. Byla použita metoda kvalitativního výzkumu, kdy celkem proběhlo 10 setkání v období od listopadu 2019 do února 2020. U každého probanda byl proveden vstupní a výstupní kineziologický rozbor pro porovnání a ověření efektu terapie.
Relaxation techniques and their application in physiotherapy of functional disorders of the locomotive system
Keywords: funkční poruchy pohybového aparátu; relaxační techniky; psychika; hluboký stabilizační systém; svalové smyčky; bolest zad; functional disorders of the locomotive system; relaxation techniques; psyche; deep stabilization system; muscle loops; back pain