Karyologická variabilita a stanovištní nároky Centaurea stoebe. - Otisková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Centaurea stoebe se v Evropě vyskytuje ve dvou cytotypech, jako diploidní cytotyp s 18 chromozómy a tetraploidní cytotyp s 36 chromozómy. V této bakalářské práci bylo zjišťováno rozšíření obou cytotypů Centaurea stoebe v České republice. Dále byl porovnáván výskyt obou cytotypů na různých typech stanovišť.
Karyological variability and habitat requirements of Centaurea stoebe.
Keywords: Chrpa latnatá; Centaurea stoebe; karyologická variabilita; stanovení ploidie; stanovištní nároky.; Spotted knapweed; Centaurea stoebe; karyologic variability; ploidy; habitat requirements.