Potřeba edukace pacientů po operaci varixů. - Hromádková, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Název práce je Potřeba edukace pacientů po operaci varixů. Zabývá se celkovou problematikou tohoto onemocnění, úkolem sestry v ošetřování pacientů po operaci varixů a edukací, jako nedílné součásti ošetřovatelské péče.Pro tuto práci byly stanoveny 4 cíle. Cíl 1: Zjistit, jakými informacemi disponují pacienti po operaci varixů. Cíl 2: Zjistit, jaké informace pacienti potřebují. Cíl 3: Zjistit, jakým způsobem edukují sestry na chirurgickém oddělení pacienty po operaci varixů. Cíl 4: Na základě získaných informací vytvořit edukační brožuru pro pacienty po operaci varixů.Byly stanoveny 4 výzkumné otázky. 1. Jaké informace mají pacienti po operaci varixů? 2. Jaké informace potřebují pacienti po operaci varixů? 3. Jakým způsobem edukují sestry pacienty po operaci varixů? 4. Vnímají sestry edukaci jako nedílnou součást ošetřovatelské péče?Výzkumné šetření probíhalo v nemocnici Pelhřimov, p. o., se svolením hlavní sestry. Výzkumný soubor tvořilo 10 pacientů po operaci varixů, kteří byli dotazováni před propuštěním do domácího léčení, a 8 sester z aseptické části chirurgického oddělení. Všichni respondenti byli dotazováni technikou nestandardizovaného rozhovoru, podle předem připravených otázek. Na základě analýzy odpovědí respondentů byla vytvořena informační brožura, kterou jsme otestovali na základě ankety. Bylo zjištěno, že tato brožura by znamenala i přínos pro chirurgické oddělení. Cíle práce byly splněny. Možností zlepšení problematiky edukace pacientů po operaci varixů by mohlo být zavedení informační brožury do praxe jako součást edukace. Tato brožura by mohla být přínosem nejen pro pacienty, ale i pro sestry pracující na chirurgickém oddělení.
Need of Instructing Patients after Operation of Varicose Veins.
Keywords: varixy; pacient; sestra; edukace; režimová opatření; operace; varicose veins; patient; nurse; education; post-operation regime; operation