Etická dilemata sociálních pracovníků OSPOD v Českých Budějovicích při rozhodování o odebrání dítěte - Slavíčková, Radka (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce pod názvem "Etická dilemata sociálních pracovníků OSPOD v Českých Budějovicích při rozhodování o odebrání dětí" se zabývá dilematy sociálních pracovníků OSPOD. Uvádí problematiku spojenou s rodinou, jako jsou poruchy rodiny, podoby české rodiny apod. Dále se zaměřuje na profesní činnost sociálních pracovníků OSPOD v Českých Budějovicích a s ní spojenou legislativu. Cílem práce je podat ucelený přehled etických dilemat sociálních pracovníků OSPOD v Českých Budějovicích, se kterými se mohou v profesi setkávat a představit tak důležitost etiky pro sociální práci. Práce poukazuje na možná rizika spjatá s etickým kodexem, nesourodými požadavky a očekávání klientů od sociálního pracovníka, komplex služeb vyžadovaný po sociálním pracovníkovi a tím také přibližuje důležitost spolupráce v multidisciplinárním týmu sociálního pracovníka.
The Ethical dilemmas of social workers of department of social and legal protection of children in České Budějovice in decision about remove a child.
Keywords: rodina; sociální pracovník; OSPOD; etika; etická dilemata; etický kodex; family; social worker; OSPOD; ethics; ethical dilemmas; Code of Ethics