Vzdělávání dětí ze sociokulturně znevýhodněného prostředí v době distanční výuky - Přibylová, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Problematika vzdělávání dětí ze sociokulturně znevýhodněného prostředí je stále aktuálním tématem, zvláště v době, kdy se vzdělávání uskutečňuje distančně. Přístup dětí ke kvalitnímu vzdělávání je důležitý pro jejich následné profesní a společenské uplatnění. Je zřejmé, že pro distanční formu vzdělávání je důležitá dobrá spolupráce rodiny a školy. Cílem bakalářské práce je zjistit jaké mají žáci ze sociokulturně znevýhodněného prostředí zkušenosti s distanční výukou, snaha definovat důvody neúspěchů žáků během distanční výuky a ukázat možné koncepce, které umožňují zapojení k tomuto typu edukace i dětem ze sociálně znevýhodněných rodin. V teoretické části budou vymezeny základní pojmy dané problematiky, vliv sociokulturního vyloučení na vzdělávání, podpůrná opatření pro žáky, kteří je pro zvládání výuky potřebují. Praktická část práce bude zjišťovat názory a zkušenosti učitelů a žáků s distančním vzděláváním. Bude vypracována případová studie školy, která mi umožnila realizovat výzkumnou část. Šetření bude provedeno formou kvantitativního výzkumu a metodou dotazování.
Education of children from socio-culturally disadvantaged backgrounds during distance learning
Keywords: žák se speciálními vzdělávacími potřebami; sociokulturně znevýhodněné prostředí; rodina; škola; podpůrná opatření; distanční výuka; pupil with special educational needs; socio-culturally disadvantaged environment; family; school; support measures; distance education