Algoritmus zobrazovacích metod při podezření na TBC plic - Mikulášová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tuberkulóza je infekční onemocnění, kterým každoročně na světě onemocní více než 8 milionů lidí. Za posledních deset let jí podlehlo víc než 30 milionů osob. V České republice se daří snižovat počet případů onemocnění tuberkulózou, přesto lékaři upozorňují, že je tato infekční nemoc stále nebezpečná.Základním diagnostickým vyšetřením je u tuberkulózy dýchacího ústrojí rentgenologické vyšetření. Mimořádnou úlohu v boji proti tuberkulóze sehrála radiofotografie (štítovka), které se dříve využívalo k hromadnému snímkování plic. Nevýhodou této techniky je podstatně vyšší radiační zátěž.V této práci jsem se zabývala především současnými možnostmi radiodiagnostiky při vyšetřování tuberkulózy plic (vzhledem k radiofotografii). Prováděla jsem měření vstupní povrchové kermy pomocí vodního fantomu na několika pracovištích, na různých typech přístrojů. V bakalářské práci jsem porovnávala zobrazovací techniky, jak z hlediska diagnostické výtěžnosti, tak i z hlediska radiační zátěže pacientů. Rentgenová diagnostika se podílí velkou měrou na lékařském ozáření, které je nejvýznamnější složkou ozáření člověka z umělých zdrojů záření. Zavedení nových diagnostických metod (zejména počítačové tomografie) vedlo k významnému rozšíření diagnostických možností, ale na druhé straně jsou ještě v provozu již historická zařízení, například kabinová zařízení pro snímkování plic ze štítu. K nejvýznamnějším faktorům, které ovlivňují radiační zátěž pacientů patří moderní přístrojové vybavení, pravidelné provádění zkoušek dlouhodobé stability a zkoušek provozní stálosti a rovněž používání ochranných pomůcek. Soustavný dohled nad respektováním pravidel radiační ochrany musí být na každém pracovišti se zdroji ionizujícího záření zajištěn.
Algorithm of imaging methods in suspicion on pulmonary tuberculosis
Keywords: Tuberkulóza; radiofotografie; radiační zátěž; zobrazovací techniky; Tuberculosis; radiophotography; radiation load; diagnostic methods