Kryptologie v .Net - Psík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je ukázat jakým způsobem řešit různé kryptografické úlohy ve vývojovém prostředí .Net Framework v3.5. Práce je rozdělena do tří částí. První část je věnována přehledu prostředků které jsou přímo součástí .Net. Tato část spojuje praktické ukázky řešení základních úloh a základní kryptografickou terminologii, která je ve druhé části využívána k vysvětlení problematiky asimilace implmentace šifrovacího algoritmu vytvořením rozhraní, využitím abstraktních tříd, které typově sjednocují šifrovací algoritmy v prostředí .Net. Druhá část tedy obsahuje praktické ukázky implementace šifrovacích transformací a vytvoření odpovídajícího rozhraní, dohromady tvořících kryptografický algoritmus. Třetí část je věnována základní analýze šifrovací transforamce, kterou enventuelně hodláme použít. Tato část obsahuje přehled základních kryptoanalytických metod a také ukázku implementace programu srovnávajícího rychlost šifrování libovolné transformace pomocí univerzálního rozhraní. Kód tohoto programu a programu pro testování rychlosti výpočtu hešových kódů pomocí různých funkcí, jsou spolu s implementacemi dvou blokových šifer (Rijndael, Skipjack) uvedeny v dodatku.
.NET & Cryptology
Keywords: kryptografie; C#; .Net Framework; programování; kryptologie; cryptography; C sharp; C#; .Net Framework; programming; cryptology