A lexico-semantic analysis of phrasal verbs in English and their Czech equivalents/Lexiko-sémantická analýza frázových sloves v angličtině a jejich české ekvivalenty - Hálová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá frázovými slovesy v angličtině a jejich českými ekvivalenty. V teoretické části jsou nejprve popsány slovotvorné procesy v anglickém a českém jazyce. Vetší pozornost je věnována prefixaci, zejména té slovesné. Následně jsou podrobně popsána frázová slovesa v angličtině, a jak je různá literatura vnímá. V praktické části je proveden korpusový výzkum nejvíce se vyskytujících frázových sloves, následně dochází k analýze zjištěných dat. Ke každému frázovému slovesu je poté udán odpovídající český ekvivalent. Na závěr praktické práce je zhodnoceno, do jaké míry spolu výrazy korespondují. Na závěr celé práce je navrhnut nový přístup k frázovým slovesům jak pro studijní účely, tak pro účely jejich vyučování.
A lexico-semantic analysis of phrasal verbs in English and their Czech equivalents
Keywords: frázová slovesa; české ekvivalenty; korpus; BNC Spoken; frazeologie; phrasal verbs; Czech equivalents; corpus; BNC Spoken; phraseology