Měření a vyhodnocení síly paravertebrálních svalů v oblasti bederní páteře a svalů dutiny břišní. - Šebesta, Karel (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo změření a vyhodnocení síly svalů hlubokého stabilizačního systému (HSS) v souvislosti se správným držením těla a následné porovnání a zjištění účinnosti dosavadního známého cvičení na oblast bederní páteře s nově zavedeným cvičením doc. PaedDr. Pavla Koláře. Průzkumu byly podrobeny 2 skupiny chlapců navštěvující 6. třídy základní školy. Nejprve bylo nutné zjistit, otestovat a zdokumentovat správné držení těla a především funkčnost HSS u obou skupin. Následovalo 6 týdnů aktivního cvičení dle sestavených cvičebních programů zaměřených především na oblast bederní páteře. S kontrolní skupinou 10 chlapců bylo prováděno cvičení vycházející především z obecně známých principů zdravotní tělesné výchovy. Se skupinou experimentální, čítající stejný počet chlapců, bylo prováděno cvičení na HSS a oblast bederní páteře, dle doc. PaedDr. P. Koláře. K objektivizaci a kontrole posilovaných svalů HSS v oblasti bederní páteře bylo použito svalového dynamometru. Vlastní měření bylo zaznamenáno, zpracováno a vyhodnoceno v tabulkách a grafech. Práce dále obsahuje přehled základních principů stability bederní páteře a dotazník zaměřený na zjištění zdravotního stavu a životního stylu.\\
Measurement and evaluation force paraxial ray muscles in the area lumbar spine and muscles sinuses coeliac.\\
Keywords: globální stabilizátory; lokální stabilizátory; stabilita; hluboký stabilizační systém; bolest zad; svalový dynamometr; vizuální analogové škály (VAS) \\; global stabilizator; lokal stabilizator; stability; deep stabilizing system; back pain; muscle dynamometer; visual analog scale (VAS) \\