Účetní a daňové aspekty kapitálových transakcí s podnikem v komparaci ČÚP a IFRS - Patáková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce s názvem "Účetní a daňové aspekty kapitálových transakcí s podnikem v komparaci ČÚP a IFRS" je definice vlastnických transakcí s podnikem a zdůraznění rozdílů mezi oběma legislativními úpravami. V první části budou zanalyzovány účetní a daňové aspekty těchto transakcí a následně pak bude následovat praktický příklad na skutečných datech společností XYZ a KLM. Praktický příklad bude zobrazovat postup společností při fúzi pomocí metody koupě s vyčíslením oceňovacího rozdílu. K tomuto tématu se vztahuje i projekt přeměny a harmonogram prací. Z hlediska IFRS budou srovnány závěrečné rozvahy obou společností dle ČÚP se závěrečnými rozvahami dle IFRS. Rovněž se podíváme na výsledky mezinárodního průzkumu na téma fúze a akvizice. Na konci proběhne vyhodnocení rozdílů mezi IFRS a ČÚP.
Accounting and tax aspects of capital transactions with company in comparison with CZ GAAP and IFRS
Keywords: účetní a daňové aspekty; akvizice; fúze; podnikové kombinace; IFRS; ČÚP; metoda koupě; přeměna obchodní společnosti; oceňovací rozdíly; Accounting and taxation aspects; Acquisitions; Business Combination; CZ GAAP; Goodwill; IFRS; Limited liability Company; Mergers; The purchase method; Transformation of Companies; Valuation difference on acquired assets