Anomálie oka kolií (CEA) a progresivní retinální atrofie (PRA) u australského ovčáka - Vaňková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce shrnuje poznatky o dvou významných dědičných onemocněních očí u australského ovčáka, jejich genetické podstatě, příznacích a možnostech prevence: anomálii oka kolií a progresivní retinální atrofii. Anomálie oka kolií postihuje bělimu, cévnatku, sítnici i s cévami a disk zrakového nervu. Progresivní retinální atrofie postihuje sítnici v celém jejím rozsahu anebo jen její centrální část. Tato onemocnění, často s autozomálně recesivní dědičností, mají pro postižené jedince neblahé následky končící slepotou.
Collie eye anomaly (CEA) and progressive retinal atrophy (PRA) in Australian Shepherd
Keywords: Anomálie oka kolií; progresivní retinální atrofie; australský ovčák; autozomálně recesivní onemocnění; Collie eye anomaly; progressive retinal atrophy; Australian Shepherd; autosomal recessive disease