Faktory ovlivňující únik a šíření nebezpečných škodlivin - Tesař, Martin (Jihočeská univerzita, 2007)
Vzhledem k velkému a stále vzrůstajícímu množství nebezpečných škodlivin provozovaných, skladovaných a přepravovaných na našem území, dochází stále častěji k jejich úniku do ovzduší a tím k ohrožení obyvatelstva. K nezanedbatelným rizikům současnosti patří, že havárie spojené s únikem škodlivin nejsou ojedinělým jevem. K neúmyslnému úniku škodlivin do okolí může dojít během jejich zpracování, skladování nebo přepravy vlivem mnoha příčin, především jako následek živelné pohromy, technické příčiny, nebo selhání lidského faktoru. V posledních letech se objevují i nové příčiny úniku - úmysl, teroristický útok.V této práci je vypracován komplexní průřez vědními disciplínami i ostatními oblastmi, dotýkajícími se šíření nebezpečných škodlivin v ovzduší. Únik nebezpečných škodlivin ovlivňuje velké množství faktorů, které v konkrétních případech je velmi obtížné, nebo přímo nemožné přesně matematicky modelovat. Existuje mnoho matematických modelů, které se liší tím, s jakými faktory pracují. Jedná se o modely výtoku, rozptylu, vypařování atd.Hasičským záchranným sborem v Č. Budějovicích je používán pouze jeden model pro výpočet úniku nebezpečných škodlivin a to je model ROZEX 2001. Výsledek této bakalářské práce může sloužit jako vodítko pro analýzu a vyhodnocení úniku nebezpečných škodlivin.
Factors influencing the escape and spread of harmful substances
Keywords: Nebezpečné škodliviny; Proudění; Faktory; Vzduch; Atmosféra; Toxická látka; harmful substances; Flow; Factors; Air; Atmosphere; Toxic substance