Ecological comparison of three closely related species from Myosotis palustris group - Koutecká, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá srovnávací ekologií tří blízce příbuzných druhů ze skupiny Myosotis palustris (pomněnky bahenní). Bylo zkoumáno, jak jsou pro jednotlivé druhy důležité jejich různé funkční druhové vlastnosti, a to pomocí pokusů ve skleníku (pokusy s klíčením), v květináčovém pokusu a terénním pokusu používajícím reciproké výsadby. Byla zde studována klíčivost, vytváření klonálních struktur a odezva rostlin na různé podmínky prostředí (na konkurenci, různé vlhkostní podmínky, atd.). Data z pokusů jsou doplněna analýzou fytocenologických vazeb studovaných druhů.
Ecological comparison of three closely related species from Myosotis palustris group
Ekologické porovnání tří blízce příbuzných druhů ze skupiny Myosotis palustris
Keywords: dceřiné růžice; délka života; druhové vlastnosti; klonální růst; mezidruhová konkurence; stolon; rhizom; terénní pokus; vnitrodruhová variabilita; clonal growth; daughter rosettes; field experiment; intraspecific variability; life span; plant competition; rhizom; stolon; species traits