Diskurs trvale udržitelného rozvoje a jeho dopad na odbornou veřejnost - Buchtele, Roman (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je zjistit, zda diskurs trvale udržitelného rozvoje (TUR) má nějaký dopad na odbornou veřejnost ve smyslu znalostí témat a principů TUR, případně dopad na hodnotovou orientaci. Pro účely této práce byla vymezena odborná veřejnost jako skupina vysokoškolských studentů z ekonomických oborů. Práce se skládá ze dvou hlavních částí: teoretické části a analytické části. Teoretická část tvoří teoretická východiska k těmto tématům: vývoj vztahu člověka k Zemi; varovné zprávy, které předcházely přelomovému roku 1987; podstata TUR; vybraná témata a principy environmentálního pilíře TUR; environmentální výuka; environmentální sociologie a nové environmentální paradigma. Použité metody v analytické části práce se opírají o kvantitativní přístup, dále o nástroj NEP a HEP environmentální sociologie. Přehled diskursu TUR z hlediska environmentálního pilíře umožňuje pro vlastní průzkum operacionalizaci znalostí témat a principů TUR včetně ochoty tyto principy použít.
The Discourse of Sustainable Development and its Impact on Academic Public
Keywords: dopad diskursu; trvale udržitelný rozvoj; environmentální pilíř; odborná veřejnost; vysokoškolští studenti; studenti ekonomie; kvantitativní výzkum; nové environmentální paradigma; paradigma lidské výlučnosti; environmentální sociologie; impact of discourse; sustainable development; environmental pillar of sustainability; academic public; university students; economics students; quantitative research; new environmental paradigm; human exceptionalism paradigm; environmental sociology