Historická analýza vývoje land-use ve vybraném území - Kolář, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2018)
Abstrakt Cílem této diplomové práce je historická analýza vývoje land use ve vybraném území. Jako zájmová lokalita bylo vybráno katastrální území Boletice. První část práce je věnována literární rešerši, která se zabývá historií krajiny na našem území a klasifikačními systémy land use používanými v České republice. Druhou polovinu práce tvoří praktická část. Pro potřeby analýzy byly vybrány a následně vyhodnoceny tři časová období. Jednalo se o mapy II. vojenského mapování, černobílý letecký snímek z 50. let 20. století a současný stav na základě barevného ortofota. Veškeré práce s mapovými podklady byly prováděny v programu ArcMap. Následující vyhodnocení pak v programu Microsoft Excel. Výsledkem jsou grafické a tabulkové výstupy, ve kterých jsou zachyceny jednotlivé změny land use ve sledovaných časových úsecích.
Historical analysis of the evolution of land use in the selected territory.
Keywords: land use; mapy; GIS; krajina; Boletice; land use; maps; GIS; landscape; Boletice