Diverzifikace portfolia - Kovandová, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem diverzifikace na výnosnost a riziko investičního portfolia. Cílem práce je sestavit vlastní investiční portfolio, ověřit efekt diverzifikace a analyzovat jeho vliv na výnos a riziko vybraného portfolia. Pro tuto práci bylo vybráno 10 společností z různých odvětví, jejichž akcie jsou obchodovány na New Yorské burze cenných papírů v období 1.1.2015 až 31.12.2019. Pomocí teorie H. M. Markowitze byly určeny hlavní ukazatele jako jsou výnosová míra, riziko, kovariance a korelační koeficient. Jako první byly vypočteny historické výnosové míry a historické riziko jednotlivých společností. Dále byly určeny výnosová míra a riziko celého investičního portfolia. Pomocí těchto ukazatelů byla stanovena efektivní hranice portfolia, kterou tvoří portfolia dosahující maximální výnosové míry při dané výši rizika nebo minimálního riziko při dané výši výnosové míry. U vybraného portfolia byla stanovena nejnižší hodnota rizika na 2,79 % při výši výnosové míry 0,90 % p.m. a nejvyšší hodnota rizika 8,24 % při hodnotě výnosové míry 2,21 % p.m.
Portfolio diversification
Keywords: diverzifikace; portfolio; výnos; riziko; Portfolio; Diversification; Return; Risk