Měření spokojenosti zákazníků JITONA a. s. na tuzemském trhu - Alexová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce na téma Měření spokojenosti zákazníků JITONA a. s. na tuzemském trhu je provedení marketingového výzkumu pomocí dotazníkového šetření a na základě výsledků z provedeného průzkumu dále navrhnout doporučení pro její zlepšení.
Measuring customer satisfaction JITONA Inc. in the domestic market
Keywords: marketingový výzkum; spokojenost zákazníka; dotazníkové šetření; marketing research; customer satisfaction; questionnaire survey