Toponyma Ekoregionu Úhlava z aspektu lingvistického - Nová, Olga (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá v širším slova smyslu onomastikou, což je nauka o vlastních jménech. V užším slova smyslu se zaměřuje na její podskupinu, toponomastiku, nauku o místních jménech. Je rozdělena do dvou částí. V teoretické části vysvětluje oba pojmy a podává jejich dělení. Zmiňují se v ní i některé pro obor důležité osobnosti. V části druhé se práce zabývá konkrétní oblastí, a to Ekoregionem Úhlava. Vlastní výzkum se zabývá názvy 9 obcí, které tvoří právě tento region. Cílem práce je vysvětlit místní názvy a porovnat jejich pojmenování dříve a dnes. Práce obsahuje základní statistické údaje a nastiňuje i historii oblastí.
Toponyms of the Ecoregion Úhlava in the linguistic aspect
Keywords: onomastika; toponomastika; oikonyma; Ekoregion Úhlava; onomastics; toponomastics; oikonyms; Ekoregion Úhlava