Specifika mammografického vyšetření muže - Fráňová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Každý muž přicházející na vyšetření prsu má již určitou obtíž týkající se prsu. Ve většině případů se jedná o zvětšení prsní žlázy- gynekomastii, méně často tumor. Karcinom prsu představuje pouze malou skupinu nádorů mužské části populace s incidencí asi 44 nových pacientů za rok. Což je méně než 1% (přesně 0,13%) zhoubných nádorů. Mamografické vyšetření muže se obvykle provádí v základních standardních projekcích ? projekce mediolaterální a projekce kraniokaudální. V podstatě je možné provádět i další přídatné projekce (provádí se však velmi zřídka) ? projekce bočná, kaudokraniální. U mužů je dostačující provedení pouze projekce mediolaterální, šikmé. V diagnostice mužské prsní žlázy zastává také významné místo palpační vyšetření vzhledem k anatomické stavbě mužského prsu. Provedení mamografického vyšetření muže není v ničem zásadním odlišné od vyšetření ženy. Velký rozdíl je však v následujícím diagnostickém postupu v případě nádoru prsu u muže. Mamografické vyšetření zde není metodou první volby. U mnohých mužů postačuje k diagnóze pouze ultrazvukové vyšetření nebo naopak mamografické vyšetření. Naopak je tomu u žen, kde u žen věkově spadajících do screeningu, je mamografické vyšetření metodou první volby, dále ultrazvukové vyšetření s následnou biopsií na jednom pracovišti. Mamografické či ultrazvukové vyšetření u mužů může být pouze vyšetřením doplňkovým ke stanovení stagingu. Každé pracoviště však může mít své odlišnosti a postupy při mamografickém vyšetření muže. Společným jmenovatelem by však pro všechny mělo být kvalitní vyšetření s co největší diagnostickou informací, profesionální přístup personálu a především snaha o zdokonalování se v zavedených postupech.
Men's Mammography Specialities
Keywords: Mamografické vyšetření; Kraniokaudální projekce; Mediolaterální projekce; Karcinom prsu u muže; Mammographic examination; Craniocaudal projection; Mediolateral projection; Breast carcinoma of male patients