Přerušovaný půst a jeho vliv na vybrané antropometrické parametry u dospělých osob - Cinádrová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem bakalářské práce je přerušovaný půst a jeho vliv na vybrané antropometrické parametry u dospělých osob. Práce má dva cíle, první, jaký vliv má přerušovaný půst na vybrané antropometrické parametry u dospělých osob s porovnáním, zda měl půst větší vliv na osoby s normální hmotností, s nadváhou či obezitou, a druhý, zmapovat pestrost a změny v jídelníčcích u respondentů během přerušovaného půstu. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Část praktická se zabývá výsledky získanými z výzkumného šetření, kterému se podrobilo 7 respondentek. Každá respondentka se dobrovolně rozhodla dodržovat přerušovaný půst metodou 16:8 po celý měsíc, během nějž si zaznamenávala jídelníček, který byl následně vyhodnocen v aplikaci Nutriservis. Pro porovnání změn a pestrosti stravy slouží jídelníček zaslaný respondentkami před zahájením půstu a následně vybraný jídelníček z 3. týdne půstu. Mimo jiné se respondentky, kromě jedné, podrobily před zahájením půstu a po jeho skončení měření na přístroji InBody a dále přeměření jejich tělesných rozměrů pro účely zjištění změn antropometrických parametrů. Během měsíce přerušovaného půstu jim byly zaslány také 3 dotazníky, které měly za úkol zmapovat jejich pocity, změny nálad a spánku, ale i stravy a pohybu. Z výsledků vyplývá, že u většiny respondentek, ať se již jednalo o osoby s normální hmotností, nadváhou či obezitou, došlo během měsíce přerušovaného půstu k úbytku na váze, ale většinou při snížení denního energetického příjmu. Zde může však vyvstávat otázka, zda tento způsob snižování váhy je adekvátní, jelikož jídelníčky mnohdy po zhodnocení neodpovídaly zásadám zdravé výživy, ani doporučenému příjmu energie i všech makronutrientů.
Intermittent fasting and its effect on selected anthropometric parameters in adults
Keywords: Přerušovaný půst; antropometrické údaje; tělesné složení; výživa; jídelníčky; Intermittent fasting; anthropometric data; body composition; nutrition; menus