Kvalita konvenčních a ekologických osiv - Benková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2013)
Kvalitní osivo je prvotním předpokladem založení zdravého a silného porostu. Jakost výchozího materiálu pro založení množitelských porostů je dána semenářským zákonem a vyhláškou. Certifikované osivo zaručuje základní semenářskou kvalitu. Biologickou hodnotu osiva nedokáže semenářská kontrola vyjádřit. Rozdíly v kvalitě osiv souvisejí s podmínkami množení a s úrovní práce množitelů i semenářských firem. Tato práce se zabývá vyhodnocením systému certifikace osiv. Pomocí výsledků získaných z uznávacího řízení, které byly poskytnuty společnostmi ZZN Pelhřimov a.s a PRO-BIO s.r.o., přináší přehled o nejčastějších příčinách neuznání osiv, pocházejících z rozdílných systémů hospodaření a uvádí doporučení pro ekologické zemědělce zabývající se produkcí bioosiv.
Conventional and organic seed quality
Keywords: kvalita; osivo; ekologické; konvenční; test; klíčivost; quality; seeds; ecological; conventional; test; germination