Lidové písně z hlediska tematického - Kolářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce je poskytnout podrobný přehled o tématech vyskytujících se v českých lidových písních včetně četnosti jejich výskytu. Východisko pro formulování poznatků tvoří analýza, jíž byly podrobeny písně obsažené v Jindřichově přepracovaném vydání sbírky Nápěvy písní národních v Čechách, za kterou stál básník Karel Jaromír Erben a skladatel J. P. Michael Martinovský. Praktické části předchází část teoretická, v níž jsou formulovány základní poznatky k problematice lidové kultury, podrobněji pak k lidové písni.
Folk songs from the thematic viewpoint
Keywords: lidové písně; lidová kultura; folklor; lidová slovesnost; lid; folk songs; folk culture; folklore; oral tradition; folk