Sociální kritika v knize Izajáš - Kellnerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Sociální kritika v knize Izajáš představuje sociální poměry mezi izraelským a judským národem. Zabývá se vládou krále Achaze, kdy hrozil útok od severního izraelského království a Aramu. Práce se také zmiňuje o králi Chizkijášovi, jeho osobě a vztahu k lidu. Důležitým faktem je, že skrze proroka Izajáše mluví Bůh. V druhé části této práce je vysvětlen pojem ,,sociální kritika'' a její pozice u kritika. Co se týče struktury knihy Izajáš, je několik různých vědeckých pohledů na rozdělení této knihy. Poté následuje Izajášův text týkající se hlavně zmíněného tématu, sociální kritiky. Zabývá se také významem proroctví pro všechen lid a vnáší tak aplikaci na dnešní dobu.
Social Critique in the Book of Isaiah
Keywords: prorok Izajáš; Izraelský národ; Hospodin; král Achaz a Chizkijáš; kritika; lid; prophet Isaiah; nation of Israel; the Lord; king Ahaz and Hezekiah; critique; people