Genetická variabilita koprofágních brouků na pastvinách. - Vrbová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce byl výzkum genetické variability 8 populací koprofágních brouků za použití alozymových markerů. Následující populačně-genetické analýzy byly použity pro určení genetické struktury těchto populací: odhady heterozygotnosti, Wrightovy F-statistiky, odhady genového toku, Mantelův test, PCA, Neiho genetická vzdálenost, testování Hardy-Weinbergovy rovnováhy a vazebné nerovnováhy. Výsledky odhalily nízký tok genů, nedostatek heterozygotů a nerovnováhu uvnitř populací a mezi populacemi. Shlukovcí analýza ukázala, že populace z Tiché a Rychnova nad Malší-hřbitov jsou geneticky nejodlišnější od ostatních populací.
Genetic variability of dung beetles on pastures.
Keywords: koprofágní brouci; Aphodius prodromus; alozymová elektroforéza; genetická variabilita; dung beetles; Aphodius prodromus; allozyme electrophoresis; genetic variability