Protierozní opatření jako prvek ekologické stability krajiny - Smržová, Edita (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je protierozní opatření jako prvek ekologické stability krajiny. První část práce je částí teoretickou a je věnována popisu krajiny jak z obecného, tak ze zemědělského pojetí. Stručně se zaměřuje na pozemkové úpravy, a dále se věnuje erozi, posléze jednotlivým protierozním opatřením. Je zde popsán také územní systém ekologické stability a jeho skladební prvky. Ve druhé části, tedy části praktické je podrobně řešeno vybrané povodí. Jsou zde popsány údaje důležité pro toto území a současně pomocí univerzální rovnice ztráty půdy vypočítána erozní ohroženost. V případech, kde je překročena maximální hodnota, jsou navržena vhodná opatření.
Soil conservation measures as an element of ecological stability of the landscape
Keywords: Eroze; protierozní opatření; Wischmeier-Smith; Erosion; soil conservation measure; Wischmeier-Smith