SUBKULTURA PUNK NA RAKOVNICKU - Kuchárová, Simona (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce s názvem Subkultura punk na Rakovnicku se zabývá popisem této subkultury a také problematikou, která s touto subkulturou souvisí. Do té lze zahrnout zejména negativistický postoj většinové společnosti, který pramení z odlišného vzhledu a filosofie jejích příslušníků. Punková subkultura je jednou z nejvýraznějších subkultur. Vznikla v 70. letech 20. století ve Velké Británii jako protest proti tehdejšímu politickému systému a sociálním problémům. Ovšem kořeny její filosofie jsou příslušníky této subkultury zachovávány dodnes. Práce se v teoretické části zaměřuje na vymezení pojmu subkultura, její funkci ve společnosti a na základní znaky, kterými se vyznačuje. Tato část se dále zabývá definicí punku. Popisuje nejen znaky typické pro příslušníci této subkultury, ale také hudbu, se kterou je spojen specifický tanec zvaný pogo. Důležitým tématem práce je také vývoj tohoto směru jak ve světě, tak v Československu. Současně také informuje o významných rakovnických punkových kapelách. Cílem práce je zmapování situace punkové subkultury na Rakovnicku a zmapování aktivit a životní filosofie těchto příslušníků. Těmto cílům se věnuje praktická část bakalářské práce. Tato část se dále zabývá vlastním výzkumem a následným diskutováním zjištěných výsledků s názory jiných autorů. Výzkum byl prováděn kvalitativně metodou dotazování formou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl vybrán na základě techniky snowball. Kvótou pro výběr vzorku se stalo místo bydliště, tedy okres Rakovník. Na základě těchto výsledků byly stanoveny hypotézy, které mimo jiné vypovídají i o tom, jak se dnešní punkeři oprostili od radikálních hnutí. Tyto výsledky ovšem nelze vzhledem k malé lokalitě generalizovat.
THE PUNK SUBCULTURE IN THE REGION RAKOVNICKO
Keywords: punk; punková hudba; punková subkultura; Rakovnicko; punk; punk music; punk subculture; Rakovnicko