Akutní intoxikace v přednemocniční neodkladné péči - Kutlák, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce na téma Akutní intoxikace v přednemocniční neodkladné péči je rozdělena na dvě části. Teoretickou a výzkumnou. Teoretická část je z počátku zaměřena na příčiny akutních intoxikací a vlivy na lidský organismus. Nejvíce prostoru je věnováno vybraným druhům intoxikací a jejich terapii. Pro výzkumnou část byl stanoven Cíl 1: Zmapovat úroveň teoretických vědomostí zdravotnických záchranářů v souvislosti s poskytováním přednemocniční neodkladné péče u intoxikovaných osob. Na podkladě tohoto cíle byly určeny dvě výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1 zní: Jakým způsobem postupují z pohledu diferenciální diagnostiky zdravotničtí záchranáři při péči o intoxikovaného pacienta? Výzkumná otázka 2: Jakým způsobem postupují z pohledu terapie zdravotničtí záchranáři při péči o intoxikovaného pacienta? K získání potřebných dat byla použita metoda kvalitativního výzkumu formou polostrukturovaných rozhovorů s 8 zdravotnickými záchranáři vykonávajícími svou profesi u Zdravotnické záchranné služby v Písku a Českém Krumlově. Získaná data byla rozdělena do 12 kategorií. Sumarizace výzkumného šetření poukázala na dostatečnou znalost klinických projevů vybraných akutních intoxikací uvedených v praktické části této práce. Další zkoumanou skupinou byla terapie vybraných akutních intoxikací uvedených v praktické části této práce. Výzkumné šetření poukázalo, že znalosti terapie akutních intoxikací jsou průměrné. Vzhledem k tomu, že jsou patřičné znalosti zdravotnických záchranářů nutné ke zvládání této profese považuji za důležité jejich periodické prověřování.
Acute intoxication in pre-hospital emergency care
Keywords: Intoxikace; antidotum; přednemocniční neodkladná péče; základní životní funkce; Intoxication; antidote; pre-hospital emergency care; basic life functions