Plody podle způsobů jejich šíření - výukový materiál pro ZŠ - Miklasová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce bylo shrnout problematiku různých typů šíření semen/plodů a navrhnout výukový materiál obsahující prvky badatelsky orientovaného vyučování. V předloženém návrhu badatelské úlohy se žáci zaměřovali na zjištění způsobu šíření daných semen/plodů pomocí vlastního postupu. Žáci pracovali s pracovním listem, popisem vybraných rostlin a předloženými pomůckami. Badatelská úloha byla uskutečněna na čtyřech školách. Pre-test probíhal se žáky sedmé třídy a konečné testování se žáky třech vesnických základních škol. I přesto, že vybraní žáci se s tímto typem výuky setkali poprvé, byli schopni sestavit vlastní postup a vzájemně diskutovat o svých zjištěních.
The fruits according to their spreading - an educative material for the primary schools
Keywords: druhy šíření semen/plodů; badatelsky orientované vyučování; seed/fruit propagation types; inquiry based educations