Vnitropodnikové účetní směrnice, jejich význam a zpracování pro vybranou účetní jednotku - Majdiaková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Předložená diplomová práce se věnuje problematice vnitropodnikových účetních směrnic. Dané téma je aktuální a významné s ohledem na fakt, že podle řady auditorů patří absence či nedostatečné zpracování vnitropodnikových účetních směrnic mezi nejčastější zjištěné chyby při auditech účetní závěrky. Cílem předložené práce je analýza stávajícího stavu vnitropodnikových směrnic ve vybrané účetní jednotce a návrh na jejich zlepšení na základě zhodnocení možných alternativ. Analýza byla provedena na základě rozhovorů se zaměstnanci podniku, osobního pozorování a studia interních dokumentů firmy. V rámci práce bylo vytvořeno 14 vnitropodnikových účetních směrnic. Práce zahrnuje také doporučení pro firmu v oblasti využívání vnitropodnikových směrnic.
Internal directives in accounting, their meaning and elaboration for the selected the reporting entity
Keywords: vnitropodnikové účetní směrnice; účetnictví; pravidla; odpovědnost; internal accounting regulations; rules; accountability; accounting