Moje cesta k osobnostnímu pojetí v předškolní výchově - Miglová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem mé práce je na základě vlastní případové studie porovnat vzdělávání, metody a formy práce v Mateřské škole Dobrá Voda u Českých Budějovic v letech 1978 až 2013. Teoretická část popisuje pojetí, smysl a proměny konceptu dětství v historické perspektivě, potřebu předškolní výchovy a její proměny. Zaměření cílů předškolní výchovy v období sociocentrismu, pedocentrismu a osobnostní orientace předškolní výchovy v současnosti. Praktická část obsahuje reflexi vlastní pedagogické práce ve dvou částech: - Můj příběh moje cesta k osobnostnímu pojetí v předškolní výchově. - Komparace jak vypadala předškolní výchova v době mého nástupu do praxe v roce 1978 v období totality. Jaké byly přístupy k dětem, k jejich vzdělávání, individualitě, k rodičovské veřejnosti a jaká je současnost v roce 2013, vzdělávání v MŠ Dobrá Voda v současnosti.
My way to the personality concept in preschool education
Keywords: Osobnostní pojetí předškolní výchovy; individualizace ve vzdělávání; osobnostní přístup učitelky MŠ k dětem; ideologicky zaměřená výchova a vzdělávání; institucionalizovaná výchova.; Personality concept in preschool education; Individualisation of education; Personality and attitude of a teacher at a nursery school to children; Education focused ideologically; Institutionalised education.