Komunitní plánování jako způsob participace veřejnosti na rozvoji vybraných obcí v Jihočeském kraji - Trnková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá zapojováním veřejnosti do rozvoje obcí metodou komunitního plánování. Cílem práce je zhodnotit proces zapojení veřejnosti do příprav rozvojových dokumentů vybraných měst v Jihočeském kraji. Tyto dokumenty vznikly na principech komunitního plánování, konkrétně se jedná o strategické plány rozvoje měst, komunitní plány zdraví a kvality života a komunitní plány sociálních služeb. Teoretická část je zaměřena na problematiku místního rozvoje, komunitního plánování, včetně jeho principů, historických souvislostí či legislativnímu zakotvení, a procesu zapojování veřejnosti. Závěr této části je věnován teorii hodnocení úspěšnosti zapojování veřejnosti do plánovacího procesu. Na to navazuje praktická část práce, která zahrnuje analýzu procesu a způsobu zapojování veřejnosti do zpracovávání výše zmíněných dokumentů měst Třeboň, Dačice a Český Krumlov. Analýza je zaměřena na přístup měst k zapojování veřejnosti, vyčíslení souvisejících nákladů, hodnocení úspěšnosti procesu podle daných hodnotících kritérií a identifikaci nedostatků. Na základě této analýzy jsou pak definovány klíčové faktory pro úspěšnou implementaci komunitního plánování a navrženy nové postupy.
Community Planning as the Way of the Public Participation in the Development of Selected Municipalities in the Region of South Bohemia
Keywords: komunitní plánování; participace veřejnosti; místní rozvoj; hodnotící kritéria; community planning; public participation; local development; evaluation criteria