Determinanty ovlivňující úspěšnost při pokusu snížení váhy. - Hebíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá determinanty, které ovlivňují proces snižování váhy u lidí, kteří svou váhu redukují, tj. hubnou. Snaží se definovat a popsat nejčastější determinanty ovlivňující zdárný proces hubnutí. Zaměřila jsem se spíše na psychologické determinanty, jako je stres, motivace, vůle, volní jednání ale i pudy, jelikož o determinantech, jako je sport a strava, bylo již hodně napsáno.Dále jsem se u sledovaných jedinců pokusila zjistit individuální determinanty, které je ovlivňují při redukci váhy a během terapie determinanty upravit tak, aby byla maximalizována úspěšnost zdárného hubnutí.Výzkum byl proveden kvalitativní metodou pomocí pěti kazuistik. K tomu byl využit rozhovor, dotazník o přítomnosti stresu a Ruffierův test. Zároveň byly brány v potaz subjektivní pocity a individualita sledovaných.Každému z nich vyhovoval jiný sport, jídelníček i relaxace. Výsledky ukázaly, že ke zlepšení redukce váhy vede nejen změna jídelníčku a zařazení sportu, ale také vhodná relaxace a plánování času.
Determinants influencing the success of an attempt to reduce weight.
Keywords: Obezita Nadváha Stres Motivace Vůle; Stress