Problematika mezd ve vybrané účetní jednotce - Novotná, Iveta (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem bakalářské práce je analýza mzdových nákladů v účetnictví, stanovení jejich vlivu na výpočet daně z příjmů právnických osob a zpracování návrhu možných řešení na optimalizace těchto nákladů. Analýza mzdových nákladů je zpracována na základě poskytnutých Výkazů zisku a ztráty za posledních pět let vybraného podniku. Z této analýzy vyplývá, že se mzdové náklady budou nadále zvyšovat, a to z důvodu ekonomického růstu a nízké nezaměstnanosti. Pro optimalizaci mzdových nákladů z hlediska daně z příjmů právnických osob je použito několik variant týkající se různých zaměstnaneckých benefitů. Z provedené analýzy je zřejmé, že pro podnik jsou nejvýhodnější takové benefity, které jsou daňově uznatelným nákladem v plné výši, a zároveň takové benefity, které se nezahrnují do vyměřovacího základu zaměstnance pro výpočet pojistného na sociální a zdravotní pojištění.
The issue of wages in a selected company
Keywords: mzda; mzdové náklady; daň z příjmů; odměny; benefity; Wage; Labour costs; Benefits; Income tax; Remuneration