Vliv dluhového zatížení na prosperitu podniku - Vejsadová Dryjová, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Disertační práce se zabývá analýzou dluhového zatížení na prosperitu zemědělských a.s. podnikajících na území České republiky, kde prosperita podniků je vyjádřena rentabilitou vlastního kapitálu. Hlavním cílem je empirické ověření platnosti závěrů finanční páky aplikované na specifické ekonomické podmínky zemědělských a.s. Disertační práce je zaměřena na problematiku finanční páky v zemědělských podnicích. Z počátku byl zhodnocen vztah rentability vlastního kapitálu a zadluženosti. Následně byla provedena analýza vztahu míry zadlužení a dynamického stupně finanční páky. Současně byl kvantifikován i statický stupeň finanční páky s rostoucí zadlužeností. Dílčím cílem bylo posoudit metodickou rozdílnost kvantifikace statického a dynamického modelu stupňů finančních pák. Na základě vytvořeného modelu simulujícího vliv dluhového financování na ukazatel zisk na akcii při změně výstupu (tj. zisku před úroky a zdaněním) byla posouzena platnost závěrů o stupni finanční páky. Pomocí funkcionální metody byla provedena analýza odchylek ukazatele rentability vlastního kapitálu. Výsledkem byla kvantifikace dílčích vlivů analytických ukazatelů na vrcholový, analyzovaný ukazatel rentabilita vlastního kapitálu, převážně vlivu ukazatele dynamického stupně finanční páky jako příčinného faktoru.
The Impact of the Debt Burden on the Prosperity of an Enterprise
Keywords: Zadluženost; stupeň finanční páky; rentabilita vlastního kapitálu; funkcionální metoda; zemědělské a.s.; Indebtedness; degree of financial leverage; return on equity; functional method; enterprises.