Mezinárodní účetní standardy - Koncepční rámec - Kottová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce se týká Mezinárodních účetních standardů (IAS)/ Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) a Koncepčního rámce, který je jejich součástí. Koncepční rámec, jako takový, není účetním standardem. Obsahuje základní předpoklady, ze kterých vychází text IAS/IFRS. Vymezuje cíle účetního výkaznictví, včetně výčtu uživatelů účetních výkazů. Zabývá se kvalitativními charakteristikami účetních výkazů, definicemi základních prvků výkazů. Vymezuje kritéria a podmínky pro uznávání základních složek výkazů v účetnictví a způsoby jejich oceňování. Vysvětluje i otázky pojetí kapitálu a jeho uchování. Je tedy určitým ideovým základem účetních výkazů. Hlavním cílem koncepčních rámců je, aby informace obsažené v účetních výkazech byly srovnatelné, a to jak v národním (národní koncepční rámce), tak postupně i v mezinárodním měřítku (koncepční rámec IAS/IFRS). Důvodem je, že rozdíly v jednotlivých národních účetních legislativách byly a jsou zásadní problém, který způsobuje potíže při srovnávání a hodnocení účetních výkazů společností z různých států světa. V posledních letech jsou realizovány projekty, jejichž cílem je harmonizace IAS/IFRS s US GAAP tak, aby byl postupně vytvořen jednotný koncepční rámec účetního výkaznictví a s ním i systém standardů, který bude kompatibilní v evropském i americkém, tedy celosvětovém měřítku.
International Financial Reporting Standards - Framework
Keywords: Koncepční rámec; Mezinárodní účetní standardy; Mezinárodní standardy účetního výkaznictví; harmonizace účetnictví; účetní výkazy; Framework; International Accounting Standards; International Financial Reporting Standards; harmonization; accounting statements